sâmbătă, 26 aprilie 2014

...de ce extractia fumului?

De obicei se spune "Da-mi 3 motive"...simplu, iata:
            - FINANCIARE;
Putine investitii sunt simplu de justificat din punct de vedere a extractiei la sursa a fumului. Cresterea constanta a costurilor cu energia fac posibil acest lucru...
Astazi - amortizare in mai putin de 1 an!
Odata cu instalarea unui sistem de extractia la sursa, costurile tale cu energia scad imediat. Masuratorile efectuate de Federatia Suedeza de Protectie a Muncii si Mediului arata ca se poate atinge o economie de aproximativ 60%. Motivul pentru acest lucru este faptul ca poti reduce semnificativ ventilarea generala si astfel poti atinge o economie mare de energie - ambele in costuri cu incalzirea si electricitatea. Cu solutiile specializate ce incorporeaza sistem de filtrare, automatizare in combinatie cu sistem interschimbare caldura se poate ajunge pana la 90% ROI (Return On Investment).
Reduceri enorme a costurilor cu mentenanta!
Cu un aer curat in interior, se pot atinge o reducere enorma a costurilor generate cu mentenanta. Astfel, utilajele computerizate si sofisticate / de ultima generatie pot fi protejate de praf, fum, ceata de ulei daca acestea sunt tinute sub control. Acest lucru, duce la reducerea costurilor cu mentenanta. Extractia la sursa poate avea efecte pozitive asupra sistemelor de ventilare generala.
Productivitate crescuta!
In ziua de astazi, multe societati ofera angajatilor mult confort, dar la fel de multe au un mediu de productie murdar, creind un mediu nesanatos si neplacut. Investigatii independende din Canada arata productia se poate imbunatati cu pana la 20%, dupa instalarea unui sistem de extractie la sursa a fumului si prafului.
Mai putine imbolnaviri / bugete mai mici si recrutare mai usoara!
Investirea banilor in mediul de lucru duce la mai putin absenteism datorita imbolnavirilor si un buget mai mic cu angajatii. Recrutarea angajatilor tineri si priceputi poate fi mult mai usoara, daca le poti oferi un aer curat de lucru asa cum sunt invatati la scoala si acasa.
              - SANATATE;
              - MEDIU;
Pentru cei dintre voi, care ati fost intr-un mediu unde sudura, polizarea sau prelucrarile se desfasoara fara extractie si filtrare, este foarte foarte usor de inteles motivul pentru investitia in extractia la sursa.
Fumul de sudura si lipire
Poluantii creati de sudura (fum de sudura) contin partial gaze si particule. Anumite particule sunt atat de minuscule incat nici nu pot fi vazute. Acestea sunt cele mai periculoase deoarece trec in plamani si apoi in sange. Cele mai comune particule din fumul de sudura sunt oxizi de fier, cadmiu, oxizi de zinc, de magneziu, dar pot fi prezente si particule de asbest, nichel, crom, cupru, etc. Ca efecte negative se pot enumera: iritatia ochilor, afectarea rinichilor, febra de metal, alergii, sideroza, edem pulmonar, dureri de cap, pierderi de concentrare, dureri in piept, pierderi de memorie si cancer.
Ceata de ulei
Expunerea la ceata de ulei, duce la alergii, probleme cu ochii si in multe cazuri asa numita "plamani cu ulei". Ceata de ulei poate si chiar ajunge peste tot si se lipeste de orice, ce face sa creasca pericolul de accidente. Condensarea cetii de ulei in canalele de ventilare si tubulaturi duce la dezvoltarea unor largi culturi de bacterii si care se pot extinde peste tot in atelier. Astfel, este esential a avea sisteme de extractia la sursa si filtrare adecvate.
Solventi si praf
Alte medii unde se impune extractia fumului si prafului sunt: laboratoare chimice, ateliere de printare (cand sunt manipulati solventi) industria plasticului (pentru topirea si lipirea plasticului, acoperirea fibrei de sticla), brutarii (de exemplu este manipulata faina).
 
Extractia la sursa este inteleasa de la sine pentru toti acei oameni care au fost expusi la aceste medii periculoase.
 
O problema serioasa ce afecteaza mediul de lucru din industrie, o constituie poluarea aerului cu gaze, fum si praf. Fara indoiala, cea mai buna cale de rezolvare / inlaturare a acestor aspecte este EXTRACTIA LA SURSA. Extragi simplu poluantii aerului imediat ce se formeaza. In acest fel, poti preveni imprastierea lor in atelier, unde in caz ca se intampla nu va afecta doar sudorul ci pe toata lumea din atelier. EXTRACTIA LA SURSA este de departe cea mai buna solutie de ventilare a spatiului. Pentru a ajunge la aceleasi rezultate cu solutia de ventilare / filtrare generala, esti nevoit sa maresti numarul de schimburi de aer si asta la costuri net superioare. Iar operatorul va fi tot expus. Prin utilizarea extractiei la sursa poti obtine o economie de costuri, precum si efecte pozitive pentru mediu si sanatate.
 
Cateva exemple de extractie la sursa


 
surse: INRS / WeldingA / Web
 

 
 

 

vineri, 25 aprilie 2014

SPAN / PRAF...nicio problema daca alegi solutiile corecte

Praful, se regaseste peste tot.
Oare cunoastem chiar toate riscurile legate de praf? Poate ca da, poate ca nu...dar in acest articol voi incerca sa-ti prezint cateva linii (asta nu inseamna ca nu trebuie sa te documentezi sau sa intrebi un expert).

Praf (metalic) combustibil / definitii si exemple:
Metale alcaline (Sodiu Na, Potasiu K, Litiu L, Magneziu Mg, etc): metale alcaline de sodiu, potasiu, litiu, rubidiu si cesiu, apartin clasei cele mai reactive. Ele sunt foarte combustibile, reactioneaza cu apa generand hidrogen si sunt usor de aprins.
Metale combustibile (Uranium izatop 233 si 235, Plutoniu si Toriu, Hafniu Hf, Unraniu U, Zirconiu Zr): orice metal, compus din particule sau piese distincte, indiferent de marime, forma sau compozitie chimica care va arde. 
Praf metalic combustibil: orice metal fin divizat 420microni sau mai mici in diametru, ca prezinta pericol de incendiu sau explozie. In orice moment in care un praf combustibil este procesat sau manipulat, reprezinta un potential risc de incendiu sau explozie. Gradul de risc variaza in functie de tipul de praf combustibil, conditii, cantitatea de material prezent si metodele de prelucrare utilizate.
De asemenea, diverse metale in forma topita sau particule fine prezinta diverse grade de pericol. Ele pot constitui in conditii favorabile pericol de incalzire spontana, activitate chimica, explozii de praf sau chiar aprindere. Exemple: Aluminiu Al, Antimoniu Sb, Barium Ba, Beriliu Be, Bismuth Bi, Calciu Ca, Cadmiu Cd, Crom Cr, Copper Cu, Fier Fe, Plumb Pb, Magneziu Mn, Molibden Mo, Siliciu Si, Strontiu Sr.
Span: particule produse dintr-o taiere sau prelucrare care nu sunt oxidate si nu sunt diluate cu materiale necombustibile. Spanul variaza intre usurinta de aprindere si rapiditatea de ardere, in functie de marimea si geometria lor.
Panglica: o bucata de metal, care este mai mica de 3.2mm in doua dimensiuni, sau mai putin de 1,3mm in dimensiune unica, cosiderata pulbere pentru scopul acestui standard.
Materiale piroforice: o substanta capabila de auto-aprindere la expunerea de scurta durata la aer, in conditii atmosferice obisnuite. Dispersia metalelor alcaline in solventi organici pun probleme speciale / deosebite. In plus fata de reactivitatea / autoinflamabilitate datorita metalului reactiv, solventul prezinta si el aspecte de inflamabilitate sau lichide si vapori combustible. In plus, Fisa Tehnica de Securitate (SDS) furnizate de fabricant este de luat in considerare astfel incat sa fie abordate corect pericolele asociate cu stocarea / manipularea sau combinatiile cu lichide si vapori combustibili.
 
De asemenea, iata si o scurta lista cu locurile unde te gasesti cu praful:
- acumulari periculoase de praf;
- orice lipsa de mentenanta;
- echipamente electrice neevaluate / necuratare si surse industriale de alimentare;
- colectoare de praf din interiorul cladirilor - sisteme fara protectie anti-explozie;- sisteme de prevenire deflagratie lipsa;
- suprafete orizontale ne-reduse pentru prevenirea acumularii prafului pe suprafete;
- colectoare de praf care recircula prin tubulaturi aerul in mediul de lucru, fara protectie;
- separatoare magnetice and pre-separatoare metal neinstalate sau nefunctionalepentru a impiedica intrarea materialelor straine in fluxul procesului tehnologic;
- gurile de aerisire explozie si colectorii de praf directionari in zona de lucru, si nu in spatiu aerisit, exterior sau intr-o locatie sigura;
- echipamente (cum ar fi polizoare sau vibratoare) neproiectate sa minimizeze evadarea prafului in jurul zonei de lucru;
- tubulaturi pentru extractie prafului combustibil, care nu sunt construite din metal sau neetansate sau fara impamantare;
- lucru cu foc deschis in zone de manipulare praf combustibil sau chiar fara procesuri / autorizatie;
- silozuri, picioare de sustinere a elevatoarelor cu cupe, neechipate cu ventile de usurare explozie;
- sisteme de colectare praf (fara delimitari) implementate in interior si conectate la masinile de slefuit, cu probleme mecanice si nu au urmat toate regulile;
- aspiratoare* neadecvate si necertificate corespunzator pentru zone de lucru si aplicatii; 
- etc.
* profit de ocazie si legat de acest aspect, aici vreau sa citez pe cineva si in acelasi timp sa-i multumesc pentru ca am avut placerea sa-l cunosc, care spunea despre cineva care iti propune o solutie oarba cum ca "iti arunca elefantul in curte si nu-l mai vezi" sau iti propune o "solutie Michey Mouse".
 In concluzie, tu cum procedezi?
Tinand cont de putin umor negru, o alta solutie de extractie si filtrare a prafului din mediul de lucru este nasul si plamanii operatorilor, dar devenind seriosi cu siguranta trebuie sa avem grija de oameni, pentru ca acestia sunt cea mai importanta resursa, alaturi de univers.


Exemple de pasi:
- implementezi un sistem de management (in baza ISO sau / si corelat cu alte norme de securitate in vigoare);
- iti faci echipe si identifici zonele cu protential de risc si le califici: unitatea, procesele si riscurile asociate;
- impui reguli de mentenanta (atelier, echipamente, etc)
- analizezi obiectiv (toate aspectele: eficienta energetica, ROI, mentenanta, dimensiuni, consumabile, upgrade, aspect si cost) si implementezi solutiile eficiente, sigure si cu rezultate garantate si certificate CE, ATEX, IE, KEMA, etc.
- instruiesti personalul si revii tot timpul asupra procedurilor / imbunatatesti conditiile de munca fara a ingradi activitatea. In felul acesta iti protejezi oamenii si investitiile;
- etc.

Pentru mentenanta exista 2 tipuri principale de instalatii:
- individuale
- centralizate
fiecare cu avantajele si dezavantajele corespunzatoare.
 
De bine,
Ionut N.

surse:
- University of Pittsburgh - Safety Manual - combustible metals
- Seminarul International "Exposure to ultrafine particles in welding fumes" gazduit de IIW Commission VIII Helth, Safety and Environment; sursa http://www.bghm.de/fileadmin/user_upload/Arbeitsschuetzer/Fachinformationen/Schweissen/Tagungsband.pdf

joi, 24 aprilie 2014

CNC-uri si ceata de ulei/emulsie (sau oilmist)

Industria duduie si asta e bine...centrele CNC si tehnologiile de prelucrare a metalelor sunt din ce in ce mai inovative, durabile, estetice, accesibile, rapide, productive, precise, fiabile, puternice, evolutive, etc, dar ce nu este bine, sunt riscurile care vin si raman odata cu investitia; riscuri ce tin de securitatea si protectia muncii, dar chiar si a investitiei (multe din ele, poate nestiute sau chiar omise).
 
Si iata de ce!
Metal Working Fluids (MWF)
Lichidele de prelucrare a metalelor sunt utilizate pentru racirea si lubrifierea activitatii de prelucrare, prelungirea duratei de viata a sculelor, de indepartarea a resturilor si de protejare a suprafetelor prelucrate. Lichidele de proces sunt o mixtura complexa ce poate contine ulei, aditivi precum biocide si inhibatori de rugina etc si chiar contaminanti precum alte resturi de ulei, metal si chiar bacterii. Ceata de ulei apare la contactul lichidelor de proces si suprafetele fierbinti ale sculelor de lucru.
Concret, bolile respiratorii la locul de munca, ca urmare a expunerii la ceata de ulei / fluidele de prelucrare a metalelor includ: iritatii ale cailor respiratorii, bronsite, pneumonie, inflamatia a plamanilor si chiar astm (alergie); exemplu http://oem.bmj.com/search?fulltext=Occupational+asthma+due+to+an+emulsified+oil+mist&submit=yes&x=4&y=5
 
Ceata de ulei de racire / Aerosoli
Procesele de prelucrare produc noxe periculoase in special de la lichidele de lucru aferente. De obicei, mecanicii cunosc riscurile de securitate asociate centrelor de prelucrare in exploatare. Mai putin cunoscute sunt riscurile pentru sanatate asociate cu utilizarea lichidelor de proces. In timpul proceselor de frezare, strunjire, rectificare si alezare (si alte activitati de debitare si prelucrare a metalelor pe centre de prelucrare) lichidele de proces (racire si ungere) formeaza o ceata de picaturi/particule mici. Aceastea find suspendate in aer pot fi inhalate si ingerate. Atunci cand aceste lichide de proces se formeaza sub forma de ceata, picaturile de dimensiuni mai mari pot trece prin nas, trahee si pot fi inghitite. Picaturile mai mici se pot depune in plamani. Acest lucru poate fi, desigur, nociv si foarte iritant pentru ochi, nas şi gat.
 
Importante pentru generarea de ceata sunt:
   - viteza mai mare a sculei = generare mai mare de ceata;
   - volumul, rata si punctul de livrare a lichidului de prelucrare/racire pe muchia de atac/taiere;
 
Fum lichid de racire
In timpul prelucrarii, daca lichidul de racire devine extrem de incins, atunci acesta poate incepe sa "arda" si sa se degradeze; fumul rezultat fiind chiar vizibil.
 
Vapori / Faza gaz
Starea gazoase a oricarui lichid este format din molecule (forma evaporata) ce parasesc suprafata lichidului. In cazul emulsiilor pe baza de apa, evaporarea va creste umiditatea in atelier.
 
Ulei (Straight) / Ulei pe baza de petrol / Ulei mineral
Uleiul mineral ne-diluat este excelent pentru operatii de viteza joasa si necesita suprafete mari de prelucrare. Se incalzesc repede si genereaza usor ceata.
Principalele riscuri:
   - expunere la endotoxina;
   - cancerigenitate;
   - reactii alergene;
Ulei vegetal / Ulei natural biodegradabil
Sunt realizate pe baza de materii prime regenerabile, intotdeauna dezvoltate cu eco-ciclu in minte. Adesea sunt mentionate ca alternativa sustenabila ecologic.
Principalele riscuri: anumite tipuri de ciuperci (mucegaiuri) se pot dezvolta in fluide sintetice sau semi-sintetice. In uleiurile vegetale si anumite emulsii pe baza de apa exista riscul ca bacteriile sa creasca in sistem. De obicei acest lucru se controleaza cu Biocid, dar nu la 100%. Bacteriile ce supravietuiesc se pot restabili.
  
 
Emulsii pe baza de apa / Ulei concentrat solubil
Normal, mixarea de ulei, apa si alti emulgatori se face pentru a crea proprietati specifice. O mixtura specifica este cu 90 - 95% apa. Ofera o buna capacitate de racire si lubrifiere.
Principalele riscuri:
    - cancerigenitate;
    - boala legionarilor;
    - contaminare microbiologica;
Ulei pe baza sintetica / Fluid sintetic
Nu contine ulei mineral si are un continut mare de apa. Ofera un bun control al coroziunii cu capacitate de racire mai buna decat alte fluide. Raza de utilizare - de la normal la aplicatii grele.
Principalele riscuri: utilizarea uleiurilor sintetice a devenit discutabila, datorita descoperirii unui compus cancerigen, rezultat din reactia amoniului cu nitriti. Pe langa acest lucru, uleiul sintetic dezvolta de asemenea aceleasi riscuri ca si emulsia pe baza de apa.
 
Ceata de ulei de racire / ghid generare fum
Racire cu:                          Fum / Ceata
Ulei                                70% / 30%
Emulsie pe baza de apa     10% / 90%
Ulei pe baza sintetica        30% / 70%
Ulei vegetal                     20% / 80%
 
De ce se impune prezenta unor sisteme profesionale de eliminare a riscurilor?
Simplu:
  • Reducerea la minim a riscurilor pentru sanatatea angajatilor prin limitarea expunerii la praf, ulei, span, fum, oil mist - ceata de ulei;
  • Creare unui mediu de lucru sigur prin reducerea riscului potential de incendiu / explozii si chiar prin mentinerea unei pardoseli nealunecoase.
  • Respectarea legislatiei normelor in vigoare (inclusiv incadrarea in limitele impuse TLV1, STV2 si chiar cele impuse in interiorul corporatiilor care se respecta) si a certificarilor ISO;
  • Imbunatatirea productivitatii:
    • moral mai bun de lucru, datorita aerului curat de la locul de munca;
    • eliminearea absenteismului;
    • timp mai scurt de interventie la operatorului la masina CNC, datorita astmosferei mai curate in zona/interiorul acesteia;
    • mai putini timpi morti.
  • Reducerea costurilor de intretinere/exploatare:
    • durata de viata mai mare a masinilor si sculelor;
    • protectia echipamentelor high-tech sensibile si de control
1 Valoare Limita de Prag (TLV)
Fiecare tara are propriile valori TLV ce stabilesc stadardul de calitate a aerului din interiorul unitatilor de productie. Valoarea TLV in domeniul de ceata a lichidului de racire / fum este masurata in mg/m3. Masuratorile se realizeaza intotdeauna in zona respirabila a operatorului. Aceasta inseamna ca valoarea TLV ne va da informatii despre cat de multa ceata de lichid de racire / fum este acceptabil pentru operator sa inspire.


Valoare Limita de Corporatie
In multe tari legislatia nu se ridica la stardardele industriale sau relateaza doar recomandari.
Prin urmare, multe companii multinationale isi impun propriile limite de igiena in standardele proprii de productie globala. Motivul pentru a face acest lucru este sa va asigurati de mentinerea calitatii aerului la cel mai bun nivel posibil astfel incat productia sa respectele standardele de calitate in fiecare tara in care compania este activa.

2 Valoare Limita Minima (STV)
Valoarea STV este o valoare minima acceptata a unui poluant in aerul inhalat. In mod normal pentru perioade de referinta de minim 15 minute si repetate de maxim 4 ori pe zi la un interval de cel putin 60 minute intre expuneri. Cele mai multe tari au deasemenea reglementari pentru STV, dar ele nu sunt la fel de cunoscute precum TLV.

Exemplu: http://www.insp.gov.ro/cnmrmc/pdf/GHID_MUNCA.pdf; sau chiar pot fi amintite

ACGIH (American Conference of Governmental Industrial Hygienists), cere utilizează termenul de valori limita prag (TLV-Threshold limit values), OSHA (Occupational Safety and Health Association), care foloseste termenul de limita de expunere permisa (PEL-Permissible exposure limits), Directivele UE (80/1107/CEE, 88/642/CEE și 98/24/CEE) care au introdus pentru tarile membre valori limita obligatorii si valori limita indicative sau EPA (Agenția de protectie a mediului din SUA), care stabileste limite de expunere la noxe pentru populatie.
 
Pentru eliminarea riscurilor de mai sus, exista companii specializate in extractia si filtrarea noxelor rezultate in industria de prelucrare a metalelor, cum ar fi Donaldson, Plymovent, Nederman, etc.
Inovative, din punct de vedere al configuratiei deschise (configuratie ce poate avea upgrade in timp in functie de cresterea companiei si implicit a numarului de CNC-uri), par a fi sistemele Plymovent.
 
Cu bine,
Ionut N.

miercuri, 23 aprilie 2014

Legat de Industrie...

 
Buna seara si bun venit pe blog-ul INDeMAG!
 
INDeMAG se doreste a fi un mediu informativ legat de industrie:
  • Infrastructura: constructii sudate, constructii metalice...
  • Navala: constructii si reparatii...
  • Boilere si vase sub presiune...
  • Echipamente / mijloace de transport: cai ferate, trailere, containere...
  • Masini si echipamente - constructie: agricultura, instalatii de ridicat...
  • Automobile: constructii, echipamente auto, reparatii...
  • Generala - institutionala: de invatamant si instruire...
  • ...
si implicit de combaterea noxelor rezultate in urma diferitelor procese si activitati tehnologice desfasurate in si pentru productie.
Ca procese tehnologice, putem aminti: debitare, sudare, polizare, tratare, curatare, prelucrare, mentenanta, etc.
 
Daca prezinta interes, poate ca, odata cu tratarea aerului din industrie, vom trata si subiecte legate de aerul din interior (Indoor Air Quality, Tabac, Virusi, etc.).

 
 
Cu bine,
Ionut N.