sâmbătă, 26 aprilie 2014

...de ce extractia fumului?

De obicei se spune "Da-mi 3 motive"...simplu, iata:
            - FINANCIARE;
Putine investitii sunt simplu de justificat din punct de vedere a extractiei la sursa a fumului. Cresterea constanta a costurilor cu energia fac posibil acest lucru...
Astazi - amortizare in mai putin de 1 an!
Odata cu instalarea unui sistem de extractia la sursa, costurile tale cu energia scad imediat. Masuratorile efectuate de Federatia Suedeza de Protectie a Muncii si Mediului arata ca se poate atinge o economie de aproximativ 60%. Motivul pentru acest lucru este faptul ca poti reduce semnificativ ventilarea generala si astfel poti atinge o economie mare de energie - ambele in costuri cu incalzirea si electricitatea. Cu solutiile specializate ce incorporeaza sistem de filtrare, automatizare in combinatie cu sistem interschimbare caldura se poate ajunge pana la 90% ROI (Return On Investment).
Reduceri enorme a costurilor cu mentenanta!
Cu un aer curat in interior, se pot atinge o reducere enorma a costurilor generate cu mentenanta. Astfel, utilajele computerizate si sofisticate / de ultima generatie pot fi protejate de praf, fum, ceata de ulei daca acestea sunt tinute sub control. Acest lucru, duce la reducerea costurilor cu mentenanta. Extractia la sursa poate avea efecte pozitive asupra sistemelor de ventilare generala.
Productivitate crescuta!
In ziua de astazi, multe societati ofera angajatilor mult confort, dar la fel de multe au un mediu de productie murdar, creind un mediu nesanatos si neplacut. Investigatii independende din Canada arata productia se poate imbunatati cu pana la 20%, dupa instalarea unui sistem de extractie la sursa a fumului si prafului.
Mai putine imbolnaviri / bugete mai mici si recrutare mai usoara!
Investirea banilor in mediul de lucru duce la mai putin absenteism datorita imbolnavirilor si un buget mai mic cu angajatii. Recrutarea angajatilor tineri si priceputi poate fi mult mai usoara, daca le poti oferi un aer curat de lucru asa cum sunt invatati la scoala si acasa.
              - SANATATE;
              - MEDIU;
Pentru cei dintre voi, care ati fost intr-un mediu unde sudura, polizarea sau prelucrarile se desfasoara fara extractie si filtrare, este foarte foarte usor de inteles motivul pentru investitia in extractia la sursa.
Fumul de sudura si lipire
Poluantii creati de sudura (fum de sudura) contin partial gaze si particule. Anumite particule sunt atat de minuscule incat nici nu pot fi vazute. Acestea sunt cele mai periculoase deoarece trec in plamani si apoi in sange. Cele mai comune particule din fumul de sudura sunt oxizi de fier, cadmiu, oxizi de zinc, de magneziu, dar pot fi prezente si particule de asbest, nichel, crom, cupru, etc. Ca efecte negative se pot enumera: iritatia ochilor, afectarea rinichilor, febra de metal, alergii, sideroza, edem pulmonar, dureri de cap, pierderi de concentrare, dureri in piept, pierderi de memorie si cancer.
Ceata de ulei
Expunerea la ceata de ulei, duce la alergii, probleme cu ochii si in multe cazuri asa numita "plamani cu ulei". Ceata de ulei poate si chiar ajunge peste tot si se lipeste de orice, ce face sa creasca pericolul de accidente. Condensarea cetii de ulei in canalele de ventilare si tubulaturi duce la dezvoltarea unor largi culturi de bacterii si care se pot extinde peste tot in atelier. Astfel, este esential a avea sisteme de extractia la sursa si filtrare adecvate.
Solventi si praf
Alte medii unde se impune extractia fumului si prafului sunt: laboratoare chimice, ateliere de printare (cand sunt manipulati solventi) industria plasticului (pentru topirea si lipirea plasticului, acoperirea fibrei de sticla), brutarii (de exemplu este manipulata faina).
 
Extractia la sursa este inteleasa de la sine pentru toti acei oameni care au fost expusi la aceste medii periculoase.
 
O problema serioasa ce afecteaza mediul de lucru din industrie, o constituie poluarea aerului cu gaze, fum si praf. Fara indoiala, cea mai buna cale de rezolvare / inlaturare a acestor aspecte este EXTRACTIA LA SURSA. Extragi simplu poluantii aerului imediat ce se formeaza. In acest fel, poti preveni imprastierea lor in atelier, unde in caz ca se intampla nu va afecta doar sudorul ci pe toata lumea din atelier. EXTRACTIA LA SURSA este de departe cea mai buna solutie de ventilare a spatiului. Pentru a ajunge la aceleasi rezultate cu solutia de ventilare / filtrare generala, esti nevoit sa maresti numarul de schimburi de aer si asta la costuri net superioare. Iar operatorul va fi tot expus. Prin utilizarea extractiei la sursa poti obtine o economie de costuri, precum si efecte pozitive pentru mediu si sanatate.
 
Cateva exemple de extractie la sursa


 
surse: INRS / WeldingA / Web