joi, 15 mai 2014

Alegerea unui brat de extractie

Un sistem low cost de evacuare a fumului este economic numai in cazul in care elimina eficient poluarea din interior. Cea mai buna metoda de reducerea a potentialului periculos al particulelor de poluare este extractia lor la sursa. Anumite brate de extractie au fost proiectate sa asigure acest lucru in cel mai eficient mod; trebuie doar sa alegi varianta corecta si corespunzatoare aplicatiei. Abilitatea de pozitionare corecta a unui brat este extrem de importanta, la fel si capacitatea de extractie eficienta. Diferitele lungimi si diametre ale unui brat pot fi specifice unui anumit proces sau aplicatie.
 
DE CE MARIMEA CONTEAZA
Diametru
Diametrul unui brat afecteaza debitul si viteza de extractie ("pickup velovity") si de aceea determina ce brat este optim pentru un anumit proces.
 
< 50mm diametru
Diametrele pana in 50mm pot obtine aproximativ 150mc/h, high vacuum. Aceste mini brate sau duze pot extrage eficient doar de la o distanta de 50 - 100mm fata de zona de poluare. Deoarece pozitionarea acestor tipuri de brate trebuie sa fie foarte precisa, ele sunt recomandate pentru unitati portabile.
 
75 / 100mm diametru


Diametrele de 75 / 100mm pot obtine aproximativ 150 - 500mc/h, low vacuum. Bratele de extractie cu diametre medii pot fi folosite acolo unde sunt necesare volume mici de extractie, aplicatii precum lipire, fumuri de laborator si spot-welding. Utilizate cu debite mari de extractie, acestea sunt potrivite pentru praf, fum sudura in spatii restranse si aplicatii oil mist (ceata de ulei).
 
125/160/200/203mm diametru
Diametrele de 125/160/200mm pot obtine aproximativ 1000 - 1200mc/h, low vacuum. Bratele de extractie de acest tip / diametre pot extrage fumuri, praf din aer si gaze dintr-o arie de 0.5m2, daca hota de extractie este pozitionata la 0.3 - 0.4m fata de zona de poluare. Aceasta inseamna ca poti fi mai putin precis la pozitionarea hotei.
 
Lungime
Lungimea unui brat determina locul de instalare in raport cu procesul tehnologic si abilitatea sa de a ajunge in jurul piesei. Pozitia de montare pe perete sau stalpi, este intotdeauna preferata, fiind usor de pozitionat si nefiind supuse la uzura precum cele ce echipeaza sistemele portabile sau mobile.
 
Banc de lucru si zone mici de lucru (pana la 2m)
Arii de lucru medii (2 - 4m)
Zone extinse de lucru (>4m)
 
Eficienta maxima se poate atinge doar prin manipularea bratului in zona de extractie, respectiv zona de fum. Daca solutia este agreata de sudor si implicit utilizata, fara a afecta procesul tehnologic, productivitatea, parametrii de lucru, extractia la sursa poate fi cea mai eficienta. 

Cu bine,
Ionut N.

 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.